සුදු ලූනු වල ඇති පුදුම හිතෙන ගුණාංග

ආහාර පිසීමේදී ව්‍යංජන වලට නැතුවම බැරි දෙයක් වන සුදුළුනු වල ශරීරයට ගුණදායී පෝෂ්‍ය පධාර්ථ බොහොමයක් අඩංගු වන බව ඔබ දන්නවාද? ආහාරයක් සහ ඖෂධයක් වශයෙන් සුදු ළූණු වල ඉතිහාසය ඊජිප්තුවේ පිරමීඩ සෑදූ අවදිය දක්වා දිවයන්නකි. ඖෂධයක් වශයෙන් එහි ගුණාංග කිහිපයක් පහතින් කියවන්න.

01. හෘද රෝග පාලනයට
රැධිර ගමනය පාලනය කරමින් කොලෙස්ටරෝල් ප්‍රමාණයද අඩු කිරීමට උපකාරී වීම නිසා හෘද රෝග නිවාරණය කරගැනීමට සුදුසු ආහාරයක් වේ.

 

02. ආතතිය අඩු කරගැනීමට
අධික රුධිර පීඩනය පාලනය කිරීමට හා රුධිර නාලිකාවල විශාලත්වය වැඩි කිරීම නිසා සිරුරේ රුධිර ගමනය විදිමත් ලෙස සිදුවේ. එම නිසා අධික රුධිර පීඩනය රෝගයෙන් පෙලෙන පුද්ගලයන් හට අමතර ආහාරයක් වශයෙන් සුදු ළූණු වෛද්‍යවරුන් විසින් නිර්දේශ කරයි.

 

03. ආතරයිටිස් වේදනාව අඩු කර ගැනීමට
ආතරයිටිස් රෝගයෙන් පෙලෙන පුද්ගලයින්ගේ වේදනාව අඩු කර ගැනීමට සුදු ළූණූ වල අඩංගු Anti-Oxide සහ Anti-Inflammarty උපකාරී වීම නිසා ආස්ථි ආශ්‍රිත වේදනාව සමනය කර ගත හැක.

 

04. සිරුරේ ප්‍රතිශක්තිය වර්ධනයට
සුදු ළූණු වල අඩංගු විඩමින් C සහ B6, ලෝහ සහ අනෙකුත් විටමින් වර්ග නිසා ලෙඩ රෝග වලින් ආරක්ෂා වීමට අවශ්‍ය ප්‍රතිශක්තීකරනය වැඩිකරයි. පළමු හා දෙවන ලෝක යුද්ධ වලදී  සෙබලුන්ගේ ප්‍රතිශක්තී කරනය වැඩි කිරීමටත් එමගින් බෝවන රෝග වලින් වැළකී සිටීමටත් සුදු ළුණු උපකාරී වු බව ඉතිහාසයේ ස‍දහන් වේ.

 

05. සෙම්ප්‍රතිශ්‍යාවට සහ කැස්සට ඖෂධයක් ලෙස
කැස්ස සහ සෙම්ප්‍රතිශ්‍යාවට ප්‍රතිකාරයක් ලෙසද සමහර රටවල සුදු ළූණු භාවිතා වේ. එමගින් මෙම රෝග වල ආසාදනය වීම් පාලනය කරගත හැකි බව වෛද්‍ය වරුන් පවසා සිටිනවා. ඒ මෙහි අඩංගු AntiBiotic සහ Antiviral ගුණාංග නිසාය.

 

06. දිලීර ආසාදනය වීමෙන් වළක්වා ගැනීමට
පණුකැවිල්ල ඇතුළු දිලීර ආශ්‍රිත රෝග සදහාද ප්‍රතිකාරයක් වශයෙන් සුදුළුණු භාවිතා කිරීමෙන් සාර්ථක ප්‍රතිඵල ලබාගත හැක.

 

07. ආසාත්මිකතා වලට එරෙහිව
සුදු ළූණු වල අඩංගු AntiViral සහ AntiInflammatory ගුණාංග නිසා සිරුරේ ඇතිවන ආසාත්මික තාවයන් සදහා සටන් කිරීමට ශක්තිය ලැබෙන අතර තුවාල ඇතිවී ඇති තැන් වල තැවරීම මගින්ද ඒවා සුවපත් කිරීමේ හැකියාව පවතින බව වෛද්‍ය වරුන් පිළිගෙන ඇත.

 

08. දන්ත වේදනාවන් සමනයට
බැක්ටීරියා වලට එරෙහිව සටන් කල හැකි නිසා මුඛය ආශ්‍රිතව ඇතිවන ආසාදන වලදී වේදනාව අඩු කරගැනීමට සුදු ළූණු භාවිතා කළ හැකි  බව සදහන් වේ.

 

09. ආහාර දිරවීමට උපකාරී වීම
ගෑස්ට්‍ර්ක් අම්ල සිරුරේ ඇතිවීම පාලනය කරමින් සිරුරේ ජීර්ණ පද්ධතියේ ක්‍රියාකාරිත්වය වැඩි කර දීමට සුදු ළූණු උපකාරී වේ. එහෙත් අධික ලෙස සුදු ළූණු ආහාරයට ගැනීමද ශරීරයට අහිතකර බව වෛද්‍යවරුන් පවසයි.

 

10. පිළිකා වලින් ආරක්ෂා වීමට
බහිශ්‍රාවීය පද්ධතියේ සහ පෙනහළු ආශ්‍රිතව පිළිකා ඇතිවීමේ අවධානම බෙහෙවින්ම අඩුකර ගැනීමට සුදු ළූණු සුදුසු බව වෛද්‍ය වරු  පවසනවා . මෙමගින් පිළිකා සෛල ඇති වී තිබුණත් ඒවා වර්ධනය වන වේගය සුදු ළුණු මගින් අඩුවන බවට වෛද්‍යවරුන් වැඩිදුරටත් සදහන් කර සිටී.

Source : http://www.top10homeremedies.com/kitchen-ingredients/top-10-health-benef...

Related articles

 

© 2015 srilife.lk